Bærekraft FILM Kjøttfri mandag Vegetar

Ovnsbakte beter og rotgrønnsaker

Rødbete, gulbete, polkabete/chioggiabete, sellerirot, pastinakk, persillerot, kålrot…alle disse vitaminbombene har utallige talenter, og det bare å fråtse i dem i disse dager. Det finnes ingen ting her som kan gi dårlig samvittighet, om det nå gjelder helse, klima eller andre påtrengende moralske dilemmaer et moderne menneske baler med i hverdagen. Beter og rotvekster er kompis med alle, og spør du meg har de liksom ur-smaken av høst og markens grøde. Om du vil bruke dem i rene vegetariske retter, eller som tilbehør til sesongens kjøtt og fisk, så diskriminerer de ikke på noen måte. De gir av seg selv i rikt monn på både smak, utseende og vitaminer okkesom.

Den enkleste måten å tilberede dem på, bortsett fra å maule dem rå, er å skjære dem i biter og ovnsbake dem. Når jeg lager ovnsbakte grønnsaker tar jeg gjerne med noen ekstra, sånn at jeg også har til matpakka dagen etter. For bakte beter og rotgrønnsaker smaker også godt kalde, for eksempel sammen med couscous eller pasta som en lunsjsalat. Jeg blander dem bare med couscous, har oppi noen flere finhakkede urter, litt olivenolje, salt og pepper. Ferdig! Ha gjerne oppi feta eller annen ost og noen hakkede nøtter også.

IMG_7298-2

Det er ikke mye hokus-pokus med disse ovnsbakte godsakene, men en liten oppskrift skal dere få lell. Hvilke grønnsaker eller beter dere velger, er opp til dere, og det eneste du trenger å passe på er at tykkelsen er sånn nogenlunde den samme, uansett om du skjærer staver, terninger eller båter. Da blir de jevnt møre.

Sellerirot, persillerot og pastinakk smaker knallgodt, men gir kanskje ikke det mest spennende visuelle spillet i panna, så litt hjelp fra chioggia/polkabete, gulbete og rødbete er lurt. De ser ut som en million og smaker også sånn.

________________________________________________________________

Ingredienser ca 4 porsjoner

1 gulrot

1 pastinakk

3 beter (gjerne miks av rød-, gul- og polkabeter)

¼ sellerirot

1 persillerot

1–2 ss olivenolje

Noen kvaster frisk estragon

1 hel hvitløk, delt i to

Salt og pepper

________________________________________________________

Sett ovnen på 180 C.

Vask grønnsakene godt. Selleriroten må skreller uansett, men hvis de andre er knallferske og «rett ut av åkeren» med et tynt fint skall, kan du gjerne steke dem med skallet på.

Skjær grønnsakene i ulike fasonger, men med nogenlunde samme tykkelse. Ha dem i en ildfast form og bland dem godt sammen med olivenolje. Plasser de to halvdelene med hvitløk i hver sin kant av formen sammen med frisk timian, innimellom grønnsakene. Dryss over salt og pepper og bak grønnsakene møre midt i ovnen, ca 45 minutter. Steketiden kommer selvfølgelig an på hvor store og tykke biter grønnsakene er skåret i.

Server som en egen veggisrett med litt god ost på toppen, kanskje en rømmedipp, flere urter og noen hakkede nøtter. Eller så hører de selvfølgelig alltid hjemme med sesongen lam, et godt stykke stekt fisk eller kylling.

(Innlegget er skrevet som del av et betalt samarbeid med Gartner.no)

%d bloggere liker dette: