Bærekraft HELGEMENY kosemat

Hele menyen fra 4-stjerners middag

Endelig, her kommer det dere har etterspurt: hele menyen jeg serverte Jonathan, Monica og Sverre på 4-stjerners middag. Det var høst, regn og fargesprakende løv på trærne da vi gjorde opptakene, og råvarene er valgt ut på bakgrunn av sesongen vi befant oss i. Det vil si at det akkurat her vi befinner oss nå, i begynnelsen av mai, ikke er sesong for hverken norske epler eller lam. Det betyr ikke at maten ikke vil smake godt hvis du lager den nå (kanskje har du fjorårets lam i frysern…?), men jeg nevner det fordi jeg prøver så langt jeg kan å følge sesongene våre når jeg velger råvarer. Det er noe jeg er blitt mer og mer opptatt av med åra. Grå i håret og kjenner været på gikta og hva jeg putter i munnen.

Alle oppskriftene finnes også i Kosekokeboka, som jeg uten å nøle vil anbefale på det varmeste hvis du sikler etter ny inspirasjon til helgekos på kjøkkenet, noe godt å lese og pent å se på i form av bilder. Du kan kjøpe den her!

La oss starte med drinken de fikk da de ankom etter en hustrig tur i regn og vind på sparkesykkel. Mange har spurt om akkurat den, og det er jeg glad for, for jeg unner folk noe godt i glasset.

Helt enkelt: 2–3 deler Ringi presset rabarbrasaft, 1–2 deler gin, 1–2 deler tonic, isbiter og en sitronskive. Smak deg litt frem til du finner et blandingsforhold du elsker.

Ringi´s rabarbrajuice er uten sidestykke den beste på markedet, spør du meg. Helt sublim balanse mellom syre/sødme, og intens smak av rabarbra. Jeg vet ikke om du finner noen flasker hos f.eks Meny eller Jacobs akkurat nå, men finner du ikke noen fra fjorårets produksjon, så er det ikke sååå lenge igjen til rabarbrasesongen åpner og det sikkert kommer ny runde. Jeg pleier å hamstre mange flasker for å ha gjennom sommeren. Beste leskedrikken! Med eller uten gin. Kanskje har du egen rabarbra og kan presse juicen selv? Gøy!

Til forrett serverte jeg bakte rødbeter, geitostkrem og knas. Dette er en gjenganger på kjøkkenet mitt som kan varieres over på mange måter, og som har ligget her på bloggen i mange år. Den varianten jeg laget på TV er litt annerledes enn oppskriften på bloggen, men smaken er like deilig hos dem begge. Lenke til oppskrift her!

Til hovedrett fikk finfolket «Lammedilla» – eller lam i dill, som det også heter. Dette er skikkelig søndagsmat med mormor-følelse i hver bit. Moren min elsker lam i dill og laget det alltid om høsten på 80-tallet. For mange er komboen lam og dill helt ny, men jeg tror du lett kan forestille deg at det ikke blir feil. Du finner oppskriften her!

Og så var det desserten, som jeg la ut oppskrift på for noen dager siden, og som noen tusen allerede har klikket seg inn på. Hvis tante Nelly i Skjåk hadde visst at desserten hennes fra 80-tallet skulle bli en sånn «kjendis», så hadde hun rødmet. Trenger jeg masa noe mer om at den er deilig og digg og smaskens og alt det der? Nei. Det har dere oppfattet for lenge siden. Oppskriften på Tante Nellys epledrøm finner dere her!

Da ønsker jeg dere en deilig helg!

%d bloggere liker dette: