Kjøttfri mandag Potet Vegetar

Potet- og gulrotlapper

I en av de riktig gamle episodene med Ingrid Espelid Hovigs Fjernsynskjøkken på NRK, nærmere bestemt i den episoden som heter Vintergrønnsaker, står den gamle gudinnen og lager det hun kaller grønsakspanne. «Bare en liten bit gulrot gir det vi trenger av dagsbehovet for A-vitamin», forteller hun mens hun rolig rasper gulrot og ser i kamera med et skjevt lite smil. «Og hodekålen har masse C-vitamin som den fint holder på selv om du snitter den opp og lar den stå en stund», fortsetter hun like pedagogisk, høvler fine striper av en hodekål med ostehøvel, et kjøkkenredskap alle norske husstander eier.

Det finnes lite show og hoi-ti-toit i fremstillingen. Ingrid driver ikke med salgsfremmende kommunikasjon som skal ivareta annonsørenes interesser. Eller rølpete underholdning. Hun driver folkeopplysning for nordmenn som skal lære å spise godt, sunt og rimelig. Statskanalen har tatt på seg ansvaret med å formidle den verdifulle kunnskapen.

I mine øyne er Ingrid ekstremt inspirerende. Fordi hun kan så mye og bare lar kunnskapen skli rolig frem i behagelig tempo (kanskje jeg bare begynner å bli gammal…). Det er så deilig at hun ikke har kledd seg ut og dratt til andre siden av jordkloden for å holde på. Eller finner på en ny selskapslek hver gang en oppskrift skal lages. Det holder at hun står i et studio på Marienlyst, lager mat og snakker til meg her hjemme i stua mi. Tro det eller ei.

Statskanalen (at jeg kaller det statskanalen vitner om aldring…) har jo sluttet å lage egne matlagningsprogram av typen hvor man følger noen som viser steg for steg hvordan smakfulle og sunne retter blir til. Jeg skjønner at Fjernynskjøkkenet ikke kan produseres i dag, men går det ikke an å finne opp noe tilsvarende i moderne farger? Det NRK derimot gjør, er å importerer matprogrammer ivrig fra utlandet og tekste disse. Gudene må vite hvorfor de har sluttet å produsere selv, for aldri før har vel det norske folk vært mer opptatt av mat og ernæring, samtidig som vi klager over dårlig råd og kunnskapsbanken blir magrere og magrere for hver kebabsjappe og middelmådige sushihøl som popper opp.

Fjernsynskjøkkenet er selvfølgelig et nostalgisk skattekammer for alle i min generasjon som vokste opp med dette. Vi kommer alltid til å elske Ingrids kjøkken selv om vi kanskje har utvidet horisonten noe. Ingrids grovrevet gulrot i sitrongelé fra Freia, for eksempel, kan gjerne stedes til hvile og glemmes. Men potet- og gulrotlappene fra episoden Vintergrønnsaker, den fikk jeg lyst til å lage. Sunne, gode og rimelige. Til middag eller lunsj/matpakka.

Topp dem med rømme, rogn og dill for eksempel. Sa noen Skagensalat? Eller rømme og røkelaks.

________________________________________

Ingredienser

2 dl hvetemel

4 dl melk

4 egg

4 gulrøtter

2 kokefaste poteter

150 g kålrot

2 vårløk

1 hvitløksfedd, knust

Salt og pepper

Eventuelt urter. Estragon, persille eller dill, for eksempel.

_____________________________________

Ha hvetemelet i en bolle. Tilsett melken og pisk til en klumpfri røre. Tilsett eggene og pisk disse inn også.

Riv grønnsakene grovt (vårløken finsnittes), og bland dem i røra.

Smak til med salt, pepper og eventuelt urter.

Stek lapper i olivenolje eller en blanding av smør og olivenolje.

2 kommentarer på “Potet- og gulrotlapper

  1. Ingrid var gull! Jeg er 1950 årgang, fulgte henne i tykt og tynt, så å si. Og maten hun lagde var fremfor alt sunn og smakfull. Og med dagens matvarepriser en skatt! Her var det lite sløsing. Takk for inspirasjon! Mvh Eva

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: