Kjøttfri mandag Litt sunnere Tilbehør Vegetar

Rotgrønnsaker med cashews og asiatisk dipp

De norske rotgrønnsakene er bankers hvis du vil spise så mange norske grønnsaker som mulig, også om vinteren. Jeg elsker aubergine, squash, fennikel, grønne bønner, paprika og asparges, men jeg har bestemt meg for å prøve og spise mer norsk selv om det gir noen begrensninger på denne tiden av året. Det blir mye kål og rotfrukter, da dere. Men, masssse godt å hente der! Og en innvandret aubergine fra tid til annen…og hvitløk, og chili, og ingefær 😉

Å ta hensyn til hva som er i sesong, er noe jeg er blitt mye flinkere til etter arbeidet med kokeboka Kjøttfri Mandag, serien Den Grønne Gren, og ikke minst etter møter med inspirerende fagfolk i ulike settinger som bloggen har åpnet for. Det finnes vel knapt noen moderne, bevisst og faglært kokk med respekt for seg selv i dag, som ikke bestreber seg på å lage mat etter sesong. Det inspirerer, og har gjort sitt til at jeg også prøver å tenke meg om to ganger før jeg velger råvarer i butikken. Jeg forsøker å gi norske produsenter forrang, så sant de er gode. Står jeg for eksempel midt på sommeren overfor valget mellom en god norsk «vanlig» tomat, og en importert økologisk, ja så velger jeg den norske selv om den ikke er økologisk. Den har ikke sittet på et fly helt fra Spania, og vil i det lange løp være mer miljøvennlig enn den spanske fetteren. Finnes det norske, økologiske varer, er valget lett som en plett, så sant lommeboka er med på leken.

Litt om denne enkle, men knallgode retten her:

Bruk de rotgrønnsakene du foretrekker. Jeg brukte fargerike gulrøtter, kålrot og pastinakk.

Dressingen/dippen har jeg laget med hjemmelaget ferskost, men du kan godt bruke Nýr, rømme eller kesam. Hvis du vil lage din egen ferskost finner du oppskriften min på det her! Anbefales varmt 🙂

__________________________________________________________

Ingredienser til 2 hovedretter eller 4 porsjoner som tilbehør

Dressing/dipp

1,5–2 dl ferskost, Nýr, kesam eller rømme

1 hvitløksfedd, knust

1 ts finrevet fersk ingefær

1/2 rød chili, finhakket

frisk koriander

salt

 

Rotgrønnsaker

1 kg rotgrønnsaker, f.eks gulrot, pastinakk, kålrot, sellerirot, persillerot

1 rød chili

80 g cashewnøtter

1/2 lime (saften og finrevet skall)

olivenolje

salt

_________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Skrell, vask og del grønnsakene i like tykke stenger. Hvis du bruker søtpotet, bør denne være tykkere skåret enn de andre rotgrønnsakene fordi den blir raskere stekt.

Ha grønnsakene i en ildfast form. Dryss over finhakket rød chili, cashewnøtter, saften og finrevet skall av en halv lime, og salt.

Stek midt i ovnen på 200 C til grønnsakene er møre. Det tar ca 20–30 minutter, alt ettersom hvor tykke grønnsakene er skåret. Rør litt rundt et par ganger så de blir jevnt stekt.

Bland sammen alle ingredienser til dippen og smak til med salt.

Nytes som de er på en veggisdag, eller serveres som tilbehør til kjøtt eller fisk.

%d bloggere liker dette: