Kjøttfri mandag Vegetar

Pai med purre og pultost

Før helgen var jeg så djerv at jeg toppet fredagsbiffen med en pultost- og rømmedressing. Ikke helt vanlig, men du verden så godt for oss skarp-ost-elskere! Oppskriften på den biffen finner du her.

Inspirasjonen med pultost ga seg ikke så lett, så jeg fulgte ganske enkelt et tips på selve pakken, som sa at pultost er godt i pai. Det syntes jeg hørtes fornuft ut, og derfor laget jeg en oppskrift på det tipset (nei, jeg er ikke sponset).

image-1
Helt avsindig saftig og god på smak. Se på den myke pultosten med karve, da! Og fløte,og egg og crème fraîche.

Det finnes utallige paivarianter med blåmuggost og brokkoli, for eksempel, så hvis du liker disse, vil du elske denne med pultost og purre! Purre har en passe diskré løksmak, og en deilig sødme som sniker seg frem når den varmebehandles. Ordentlig godt selskap til den skarpe pultosten.

Som med den ekte quichen min, sparer jeg ikke på kruttet i fyllet, og gir raust amnesty til både crème fraîche og fløte.

Det er heller ingen ting i veien for å tilsette noen sprøstekte baconterninger her, altså. Eller noen små brokkolibuketter. Pultosten ender uansett opp som stjerna på festen!

__________________________________________

Bunn

225 g hvetemel

200 g kaldt smør i terninger

1 klype salt

1 ts karve

2–3 ss iskaldt vann

Fyll

1 stor purre (250 g etter at den er renset)

1 ss smør

1 ts sukker

3 ss eplejuice

4 egg

2 dl crème fraîche

1 dl kremfløte

1 riv med muskatnøtt

salt og pepper

100–150 g pultost

________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Ha hvetemel (225 g), smør (200 g), salt (en klype) og karve (1 ts) i en foodprosessor og kjør det på puls til en kornet konsistens. Ikke kjør det for lenge. Tilsett iskaldt vann (2–3 ss) og kjør på puls igjen til deigen samler seg til større klumper. Vi prøver ikke å få til én stor klump, men flere. Det gir en mer porøs paibunn enn når deigen knas hardt sammen, og så kjevles ut.

Hell deigsmulene ut i en springform (22–23 cm) eller paiform med løs bunn. Form den utover bunnen og oppover kantene med hendene. Ikke klem den for hardt, da mister den noe av den porøse konsistensen vi vil ha på sluttresultatet. Prikk bunnen med en gaffel. Legg bakepapir på paibunnen, hell på tørre bønner og blindstek bunnen midt i ovnen på 200 C i 20 minutter.

Skjær purren (1 stk / 250 g) i tjukke skiver og stek den med sukker (1 ts) et par minutter i smør. Ha eplejuice (3 ss) i panna etter et par minutter og la purren forvelle i dette mens du rører. Den skal bli myk, men ikke most. Sett til side.

Pisk sammen egg (4 stk), crème fraîche (2 dl), kremfløte (1 dl), et godt riv med muskatnøtt og salt og pepper.

Legg purren i et jevnt lag på den blindstekte paibunnen. Fordel pultosten i klumper utover, hist og her. Hell på eggemassen og stek paien midt i ovnen på 200 C, i 30–40 minutter.

Paien er ferdig når den er gyldenbrun på overflaten, men fremdeles har en litt skjelven kjerne. Den skal ikke stekes knusktørr, men ha en deilig, kremet konsistens i midten, og en myk og porøs bunn.

La paien få hvile 10 minutter før du skjærer i den. Pynt den gjerne med tynne ringer av rå purre og noen friske urter. Salat på siden, og så er det middag!

%d bloggere liker dette: