Det var mye preik om høner en stund. Men så ble det tyst. Hva skjedde? Glemte vi den gamle, trofaste eggleverandøren igjen? Her hos meg er hun ikke glemt, og jeg blir bare gladere og gladere i høne-pøne som mat. Billig, raus og sunn.

Jeg kjøpte en frossen høne på 2,5 kg. Høna kostet 51 kroner. Ikke per kilo, men for hele høna. Jeg kokte den og renset den så for kjøtt. Da satt jeg igjen med 4–5 liter av den ypperste og mest næringsrike kraften du kan få tak i, og ca 1 kg hvitt og nydelig rent kjøtt. Noe av kjøttet brukte jeg i curryen under her, sammen med en del av kraften. Resten har jeg fryst ned til supper, gryter, risotto og annet snadder i fremtiden. Skinnet ga jeg til en hoppende glad liten dachs.

Derfor: Lag høne!

Her skal dere få både oppskrift på en enkel hønsekraft og på curry med høne. Intet slår en saus som er laget på ekte kraft. Wow, så godt! Curryen er av den typen jeg fikk som barn i Danmark. Jeg gir dere oppskrift på egen gul karriblanding her, men du kan også bruke «vanlig norsk» karri fra butikken.

Du finner også en deilig hønsesuppe her.

PST! Dette er en selvsagt rett å bruke trykkokeren til. Da halverer du koketiden og sparer energi. Er du ny med trykkoker? Les mer og bli bedre kjent med vidunderet her.

_____________________________________________________________________

Ingredienser til 4 l deilig hønsekraft

1 gryte på ca 10 l.

1 frossen høne på 2,5 kg

3 store gulrøtter, skrelt og delt i grove biter

3 stilker stangselleri, vasket og delt i grove biter

1 stor løk, delt i 4 grove biter med skallet på

1 stor purre, vasket og delt i grove biter

1/2 hvitløk (altså, det halve av en hel hvitløk delt horisontalt) med skallet på

2 laurbærblad

1 ss pepperkorn

Fremgangsmåte

Kok opp vannet sammen med grønnsaker og krydder. Når vannet fosskoker senker du den frosne høna ned i vannet. Dytt den nedi så den blir dekket av vann, og sett på lokk. Skum av underveis, hvis du gidder. Det gjør ikke utslag på smaken, men du får en klarere kraft uten grums når du skummer av.

La det hele putre på lav varme under lokk i 3 timer. Avkjøl helt, sil kraften og rens høna for kjøtt. Oppbevar både kjøtt og kraft kaldt.

_______________________________________________________________________

Ingredienser til hønsecurry for 4 personer

2 store gulrøtter, skrelt og delt i små biter

7–8 dl hønsekraft

1 stor løk, hakket

3 hvitløksfedd, finhakket

2 ss smør

2 ts knuste bukkehornfrø (fenugreek, du får det i invandrerbutikker og det er dette som lukter «karri» for oss nordmenn 😉 )

1 ts gurkemeie

1 ts spisskummen

1,5 ts malt koriander

(du kan erstatte alle krydder med 1–2 ss ferdigblandet vanlig gul gul karri fra en hvilken som helst butikk)

1 liten ss finrevet frisk ingefær

2 ss hvetemel

salt og pepper

En skvett fløte

500 g hønsekjøtt i biter

2 dl grønne, frosne erter

Frisk koriander til servering

____________________________________________________________________

Kok gulrotbitene møre i hønsekraften. Sett til side.

I en gryte, fres løk og hvitløk i smøret sammen med krydder og ingefær. La det steke på middels varme et par minutter mens du rører. Ha melet i gryta og bland det med krydder og løk. Spe så med den varme kraften. Bruk en øse sånn at gulrøttene ikke blir med i dragsuget. De skal i gryta nesten helt til slutt. Kok opp under omrøring med visp, og la det koke godt i minst fem minutter, sånn at melsmaken forsvinner. Smak sausen til med salt og pepper og en skvett fløte. Ha så hønsekjøtt, frosne erter og kokte gulrøtter i sausen. Smak sausen til en siste gang og varm alt godt igjennom.

Server med god ris og et dryss frisk koriander.

I KOSEKOKEBOKA mi får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Kan kjøpes HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

1 kommentar på “Hønsecurry

  1. Thomas Hjelmås

    No skal dette prøves 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: