Dansk Reise

Nostalgi og nytelse hos ny dansk hotellperle

#annonse Det finnes knapt maken til strendene langs Vesterhavet utenfor Jylland. Ikke rart vi nordmenn elsker å feriere her. Himmel og hav spenner ifra og strekker seg som hinner rundt endeløse sanddyner. Her kan man stå under himmelhvelvingen og kjenne seg som del av en natur der de fysiske grensene har opphørt. Alt smelter sammen.

IMG_0318
Så langt øyet rekker. Forestill deg en sommerdag med sol og blå himmel.

Da jeg var i Blokhus på en pressetur i slutten av april, var det langt fra sommerstemning i byen og på stranden. Huttemegtu! Men likevel skulle det ikke mye fantasi til for å forestille seg en sommerferie her. Vi sjekket inn på det overraskende nye Strandhotellet i byen, som på finurlig vis lurte meg til å tro at det var et gammelt ærverdig hotell. Noe det altså ikke er. Joda, det er ærverdig, men gammelt er det ikke, for det sto ferdig så sent som i 2017. Likevel har eierne Marie Louise og Steffen Ebdrup klart å skape et sted som gir inntrykk av å ha vært der bestandig. Det er godt gjort, for nybyggede hotell som prøver å være «gammeldagse» blir ofte liggende å sveve litt hjemløst både interiør- og atmosfæremessig. Ikke tilfelle med Strandhotellet! Nostalgien er kommet med, uten å virke tilgjort. Her brukes gamle takter, men med nye melodier.

IMG_0311
En oppfyrt peis i lobbyen er nesten et must for alle danske badehotell. Alltid en lun velkomst.

IMG_0307

Det har nok hjulpet at scenograf Jette Lehmann, som gjorde scenografien til TV-serien «Badehotellet» som går på TV2 i disse dager, hadde en finger med i spillet da Strandhotellet skulle ta form. Både interiør og arkitektur har referanser til de danske klassiske badehotellene fra 1920-1930-tallet, men knirkende gulvplanker og bratte skjeve trapper finner du nok ikke. Ei heller bad og toalett på gangen. Men det er kanskje ikke noe savn heller…? Beliggenheten er genial. Midt i sentrum med butikker og spisesteder, og 5 minutters gange fra den endeløse stranden. Og de fantastiske strendene og naturområdene er også det som utgjør scenografien for Badehotell-serien. Så hvis du er fan av denne, finner du de autentiske stedene i områdene her rundt Jammerbugten.

IMG_0314
Usikker på veien til stranden? Følg sanden som har blåst inn og lagt seg i Blokhus gater!

Vi spiste middag i hotelrestauranten og jeg kan absolutt anbefale dette for alle som kanskje ikke bor på hotellet også. Friske, sesongbaserte råvarer, lekkert gjennomført og helt i tråd med ny-nordisk kjøkkenglede. Den jomfruhummertartaren er en av de beste forrettene jeg har fått på lenge.

IMG_0356

IMG_0343
Fyr på peisen og snart noe godt i glasset og på tallerkenen.
IMG_0436
Som seg hør og bør på et nordisk bord: Godt brød. Gjerne surdeig.
IMG_0411
Profiteroles fylt m. kyllinglevermousse. Og sprø kyllingskinn.
IMG_0446
En himmelsk god jomfruhummertartar! Med lardo, kremet potet, brunet smør og hasselnøtter.
IMG_0451
Nydelig dette også: Pochert torsk m. brunet blomkål, ramsløk og crumble av kyllingskinn.
IMG_0469
Kan man få for mye saus? Nei, jeg synes ikke det. Bare sett den lille kasserollen din her, du.
IMG_0467
Høy hyggefaktor.

Vil du ha det mer kro-aktig, med høye smørbrød eller en typisk dansk frokostbufet, ligger jordnære og koselige restaurant Futten bare noen skritt unna hotellet, i et gammelt bindverkshus. Her holdes det også jazzkonserter, og på tunet utenfor holdes råvaremarked hver tirsdag i skolens sommerferie. Da kan du kjøpe lokale råvarer av alle slag, ferske og foredlede. Det ville jeg garantert stukket innom hvis jeg for eksempel leide et sommerhus med eget kjøkken i området. Er du en som hater plastikkembalasjen på frukt og grønt, så vil dette markedet være ditt himmelrike. Café Laden er også en del av dette tunet, og ligger i en fredet del, hvor det også fokuseres på lokale råvarer i sesong.

IMG_0225
Velkommen til Futten!

IMG_0206

IMG_0204
En dansk smørbrødklassiker (som du dessuten finner i KOSEKOKEBOKA): «Stjerneskudd.»

Hvis været skulle slå seg helt vrang, finnes det både svømmebasseng og badstue på hotellet. Og deilige rom med myke dundyner og lenestoler.

IMG_0544
Jeg blir her. Med boka mi.

IMG_0269

IMG_0281
Eller kanskje sitte her med et glass hvitvin på ettermiddagen?
IMG_0279
Et badehotell har selvfølgelig badekåper og tøfler til sine gjester.

Ikke til forkleinelse for spisesalen, men er du tidlig ute kan du sikre deg plass til å spise morgenmad i orangeriet. Eggeretter og varmretter bestilles fra meny, og resten er på buffet. Jeg liker sånne à la carte-menyer med eggeretter og varmretter til frokost. Da slipper man få speilegg som har ligget og kjedet seg i hundre år og en søndag før noen kommer og plukker dem fra buffeten. Det er også mye lekrere med baconskiver servert på egen porsjonstallerken, fremfor i svære dynger (fleskeberg…?) under kondensvåte stållokk. Kan hende er det gunstig for å redusere matsvinn også? Å steke opp bare akkurat det som bestilles og helt sikkert spises. Flere og flere gjør ihvertfall dette nå ved danske hotell. Fint!

IMG_0291
Orangeriet

IMG_0371

IMG_0367
Detaljer
IMG_0527
Frokost er jo mitt favorittmåltid (sammen med lunsj, middag og kvelds…). Rugbrød, røkelaks, kremost med urter og et stykke Danablu. Frukt og yoghurt til dessert.
IMG_0520
Lekkert presentert juice, smoothie og melk.
IMG_0519
Dansk sjokoladesnegle som smaker akkurat som den skal til svart kaffe før kl 08.00.
IMG_0538
Stekt egg på bestilling! Rett fra stekepannen, det er best.

Det finnes så mange grunner til å elske danske badehotell. Om man nå vil tilbringe en hel uke der eller bare en weekend. De snakker både til kjærestepar, vennegjenger, barnefamilier eller enslige som bare vil observere alle andre når de ikke har nesa i en god bok. Mer informasjon om aktiviteter og serverdigheter i Blokhus og omegn, samt om badehoteller over hele Danmark, finner du her hos VisitDenmark.

Oppholdet ved Strandhotellet har vært del av en pressetur i regi av VisitDenmark.

%d bloggere liker dette: