Bakst Dansk Kake søtt

Eltefri brunsviger

Tenk å vekke resten av huset med duften av kaffe og nybakt søt gjærbakst med mørk, myk karamelltopping. Du blir stjerne, bokstavelig talt over natten, sammen med denne eltefrie brunsvigeren.

I Danmark spiser man som regel brunsviger til enten fødelsdag, eller som et stykke søtt til kaffe etter morgenmad. Jeg har skrevet utførlig om mitt eget nære og sentimentale forhold til brunsviger før, og den opprinnelige oppskriften med elting, finner du sammen med min historie her.

Første gang jeg lagde denne eltefrie varianten, var da jeg skulle ha med kaka på jobb, til klinikkoordinatoren min sin 50-årsdag. Brunsviger er alltid godt, men den gjør seg aller aller best når den er ferskbakt, så derfor ville jeg ikke bake den dagen i forveien. Nå har jeg oppdaget at det ikke er noe i veien for å bake den eltefritt! Det gjør den til en enda bedre egnet fødelsdagskake enn før, for oss som skal vekke bursdagsbarn med tente lys, sang og morgenprosesjoner.

Det eneste som skiller denne oppskriften fra den opprinnelige, er mengden gjær og væske. Mindre gjær, mer væske. Helt enkelt.

Filmen om min egen påskemorgen med eltefri brunsviger, ligger nå under høydepunkter på instagramprofilen min, som dere finner her. Kan være vel verdt å ta en titt på.

Sett deigen i kveld og ha noe godt til kaffen i morgen, siste fridag av påsken (men fåglarna veit da hvor lenge vi får ufrivillig fri etter det…), eller gå inn her for å lage en brunsviger som er klar til ettermiddagskaffen i dag.

_______________________________________________________________

Ingredienser

250 g hvetemel

25 g sukker

1/2 ts tørrgjær

2 dl lunken h-melk

25 g smør

1 klype salt

Topping

100 g smør

120 g brunt sukker

2 ss mørk eller lys sirup

1/2 ts kanel

_________________________________________________

Til bunnen blander du mel, sukker, salt og tørrgjær.

Smelt smøret i melken.

Tilsett den lunkne melken med smøret til de tørre ingrediensene og rør deigen lett sammen med sleiv. 

Dekk bollen og sett til heving over natten (minimum 8 timer, både på deg og deigen.)

God morgen!

Til fyllet smelter du brunt sukker, smør, kanel og sirup til en glatt glasur.

Ha den hevede deigen rett i en springform (27 cm) eller ildfast form kledd med bakepapir, og klem den utover sånn at den dekker formen. Lag små fordypninger/hull med fingrene som fyllet kan renne ned i senere.

Hell over fyllet og sett det hele til heving igjen 30-40 minutter.

Stek midt i ovnen på 200 grader, i 15 minutter.

Server med svart kaffe eller et glass iskald melk ved siden av, og kjenn hvordan livet ikke er det verste man har.

TIPS: Skal du ha en litt annerledes langpanne til bursdagselskap med flere, kan du lage dobbel porsjon og steke brunsvigeren på bakepapir i langpanne.

4 kommentarer på “Eltefri brunsviger

  1. Monica Figueroa

    Jeg måtte fylle på med endel mer mel på morgenen enn oppskriften viser men da ble den god 🙂

  2. Camilla

    Omsider laget jeg meg brunsviger, etter å ha hatt den i bakhodet siden første gang jeg så filmen om matminnet i 2016. Og du verden… Vi var to personer som skulle kose oss til kaffekoppen etter lunsj, og vipps var HELE kaka vekk. H I M M E L O G H A V så godt!!! Forventningene bygget seg opp i intet mindre enn fire år, men den skuffet ikke haha. Smør, kanel og sirup, what’s not to like 😉
    Takk for at du deler og takk for en magisk matportal! Takk for morsomme instastories og takk for din muntlige og befriende formidling av ekte og genuin matglede 😀

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: