Økologi Bærekraft Den Grønne Gren FILM Reise TV Video

På Danmarks eldste vingård med «Den Grønne Gren»

I andre episode av Den Grønne Gren , som har gått på Matkanalen i sommer, er jeg på besøk hos biolog Lars Hagerman som driver Danmarks eldste, godkjente vingård: Domain Aalsgaard. Vingården ligger på vakre Nordsjælland, like ved Helsingør, og da vi var der en solskinnsdag i mai, var det som å ankomme et lite Provence. På vinmarken struttet skuddene på vinstokkene, og en trivelig Lars Hagerman gikk rundt og syslet med sitt: knep av skudd som ikke skulle være der, samlet snegler og kastet dem inn i skogen, strammet opp vinrankene og luket ugress.

Jeg var ikke klar over at Danmark hadde så mange vingårder, men det finnes altså rundt et hundretalls godkjente i dag, fortalte Lars oss. I filmen kan du få hele historien om hvordan er ung mann fra Skåne, på 60-tallet havnet i Danmark, hvor han ga seg hen til interessen for vindruer og vinproduksjon, i et klima som ikke er det enkleste.

Jeg hadde med litt ost og brød til lunsj, så etter å ha vært på besøk hjemme hos Lars, hvor selve vinmakeriet ligger i et anneks, og etter å ha hjulpet til med å samle snegler, spratt Lars korken på et par viner som vi fikk smake til lunsjen. Jeg var mildt sagt spent på de nordiske vidundrene, og ble veldig positivt overrasket.

Først og fremst var det gøy å kjenne den enorme forskjellen på samme drue, av ulike årganger. Det gir plutselig mening når man selv husker hvor dårlig sommeren var i Danmark i 2015, og hvor fantastisk den var i 2014, og hvordan dette i sin tur gir så markant forskjellige viner. Det var vin på druen Solaris vi smakte. Vinen fra kjølige og regnfulle 2015, kunne like gjerne vært en fin sauvignon blanc, med typiske toner av nesle og solbærblad. Samme drue fra solfylte og knallvarme 2014, ga en mye saftigere, fruktig og krydret vin, som passet ordentlig godt til osten. Denne ble jeg litt forelska i 🙂

Men nok skriverier fra meg nå. Snurr heller film, og opplev gode Lars Hagerman som forteller sin historie, og viser oss hva man kan få til, hvis man bare ikke gir seg og elsker det man holder på med.

P.S: Du kan besøke vingården etter avtale, og selv smake og kjøpe med deg noen flasker hjem, hvis du er i de trakter. Bare se her! 

%d bloggere liker dette: