Det eltefrie brødet med chia og myse går sin seiersgang på bloggen. Wow, sååå mange hyggelige tilbakemeldinger, både på nett og i det virkelige liv!
I dag fikk jeg for eksempel denne fra I Cook Kitchen, på instagram:
«Jeg hadde gledet meg til middag i hele dag. Mysebrød. Jeg var ikke skuffet! Mulig det beste brødet jeg har smakt.»
Vi er så hjertens enige her jeg sitter. Dette er verdens beste brød!
Jeg har brukt et par bakerunder den siste uka på å teste en grov variant (mange etterlyste dette), og for å finne ut om det er mysen eller chiafrøene som gjør de største underverker. Konsklusjonen så langt: Alle brød blir supergode, men det er nok mysen som tryller aller mest med smak, tekstur og konsistens. Det er med andre ord vel verdt å lage ferskost selv, sånn at du har myse stående klart i kjøleskapet, til brødbaksten. Den latterlige enkle oppskriften på ferskost finner du her! Og atter en gang tusen takk til Brit på Simenstad som har lært meg dette.
Her er så min oppskrift på grovt eltefritt brød med både chiafrø og myse. Vil du lage det fine? Den oppskriften finner du her! Bildet er faktisk av den fine varianten med gresskarkjerner, for da jeg var klar for å ta bilde av den grove utgaven i dag, var det jammen meg spist opp!
________________________________________________________________
Ingredienser
300 g hvetemel
100 grov sammalt rug
100 g havrekli
3 ss rå/tørre chiafrø
1/2 ts tørrgjær
1 god klype maldonsalt
2 dl myse (oppskrift her!)
2 dl kaldt vann
_________________________________________________________________
Bruk en stor bolle. Bland alle tørre ingredienser sammen først, og tilsett så væsken. Den trenger ikke være lunken eller temperert.
Bland alt lett sammen med en sleiv, dekk bollen med plast og la det stå og heve i 10–12 timer, for eksempel natten over. Hvis du vet at deigen blir stående lenger enn 12 timer, kan du redusere gjærmengden til 1/4 ts. Ellers risikerer du å overheve brødet, og da vil det kunne falle sammen under steking.
Velt deigen ut på en lett melet benkeplate. Brett/strekk og fold deigen fire ganger og legg den med bretteskøten ned. Sett bollen over deigen og la den etterheve 30 minutter.
Sett en jerngryte med lokk som tåler høy varme i ovnen, og sett ovnen på 230 C varmluft eller 250 C vanlig. Ta ut gryten når ovnen er ferdig oppvarmet.
Fjern bollen fra deigen og gjenta brette/strekke-prosedyren en gang til, før du manøvrere deigen med bretten ned i gryta. Sett på lokket og stek brødet 30 min midt i ovnen, på 230 C varmluft eller 250 C vanlig.
Ta av lokket etter 30 minutter og stek så brødet 15 minutter uten lokk. Det varierer veldig fra ovn til ovn hvor kraftige de er, så det kan være forskjell på hvor brunt mitt brød blir i forhold til ditt. Følg med underveis, så er du sikker på at det ikke blir svidd. Har du en veldig kraftig ovn kan du skru den ned til 210 C varmluft, og 230 C vanlig de siste 15 minuttene.
Du kan gjerne bruke steketermometer, det gjør for eksempel alltid Filmfyren. Riktig kjernetemp på ferdigstekt brød, er 96 C.
Avkjøl brødet på rist før du skjærer i det. Det kan godt være lunt, men er det for varmt vil det bli presset sammen og fremstå som rått inni etter to skiver.
Nyt med godt pålegg eller som tilbehør til en deilig varm linsesuppe, sånn som denne favoritten.
For andre helg på rad er det ferskost og mysebrød på gang her i huset. Så fantastisk enkelt og så fantastisk godt! Takk for tips og oppskrift.
Det gleder meg STORT å lese, Bjørg Merethe! Ha en riktig god helg videre 🙂