Vaffel podcast

Vaffel E03: Om vafler, rett og slett

Få ting sier norsk matkultur som vaffel. Men er den egentlig så erkenorsk som vi skal ha det til? Hva er det som har gjort den belgiske vaffelen verdenskjent? Og er det fremdeles sjømannskirka som har den beste oppskriften på norsk vaffel? Denne episoden av Vaffel handler om… vafler! 

Jeg skal glatt innrømme at mitt vaffeljern oftere er blitt brukt til ostesmørbrød etter skoletid de siste par årene, men etter en del nerding og prat om vafler siste uka, vet jeg akkurat hva det blir til kvelds her i dag. Trenger jeg utdype?

Hva slags vafler er du oppvokst med?

Jeg er oppvokst med den rake motsetningen til de tunge og myke vaflene fra solveggen i marka. Hjemme i mammas kjøkken var de litt tunge, med mye kardemomme, uglesett. Selv har jeg alltid vært glad i alle typer vaffel, så lenge de er godt tilberedt. Hva er bedre enn en vaffel i solveggen eller foran en peis, etter en lang tur på ski eller til fots i skogen? Husker dere hvordan mormor og de åtte ungene lagde vafler og solgte til skiløpere på søndagstur, etter at hele hurven hadde flyttet til det lille huset i skogen? Det var en av mine favoritthistorier fra Anne-Cath. Vestlys fortellinger om den barnrike familien med svigers på slep. Endelig fikk den hjulvispen mormor hadde kjøpt en gang kjørt seg ordentlig. Og for noen vafler det ble! Solgte i bøtter og spann bak en snøfonn, søte gamle dama med et par små hjelpere.

De vaflene min egen mormor i Skjåk lagde, og som moren min bragte videre, er de litt sprøere, ikke så søte, men særs delikate vaflene som smelter på tunga og er så gode at du ikke kan stanse når du først har begynt. Fordi de inneholder så lite sukker, er de også gode med salte toppinger. Prøv for eksempel med rømme, løyrom og dill, hvis du ikke går for ny-rørte bær og seterrømme. Kanskje ikke rart det blir godt når det er kremfløte som utgjør det meste av væsken her…?

Oppskriften er selvfølgelig med i KOSEKOKEBOKA, men jeg deler den nå også her.

Florlette fløtevafler fra Skjåk

3 egg

3 dl kremfløte (IKKE matfløte!)

2 ss lettrømme

1 dl melk

1 ss sukker

200 g hvetemel

1/2 ts vaniljesukker

½ ts bakepulver

Pisk sammen egg, kremfløte, lettrømme, melk og sukker godt. Få mye luft inn i røra. Bland sammen de tørre ingrediensene og visp dem gradvis inn i de våte. La røra svelle minst 20 minutter før du steker vaflene. Avkjøl med engang på rist. Legg vaflene på rekke rad, ikke i en haug, da blir de sprø og fine.

Hør hele episoden av ukas podcast her, mens du slikker sol, går tur eller sitter under et pledd med…vafler.

 

OPPSKRIFTER

Vidars nostalgiske vaffelrøre.

Vaflene til sjømannskirka i New York (kåret til verdens beste).

Vaflene til sjømannskirka i København (OGSÅ kåret til verdens beste : ).

Vaflene til sjømannskirka i London.

Spinatvafler med røkelaks og dillkrem.

Vidars hjemmelagede nugatti.

Maj-Britts hjemmelagede sjokolade- og nøttepålegg.

Maaemos vaffel med oksefett og fermentert bokhvete.

 

ARTIKLER OG KOKEBØKER

Om Michelin-vaffel og Maj-Britts første besøk på Maaemo. 

Om Gladmatfestivalen og Christopher Davidsens vinner-vaffel .

Mat hjemmefra, kokebok av Christopher Davidsen. 

 

ANDRE RELEVANTE LENKER

Den Norske turistforening.

Skiforeningen.

 

%d bloggere liker dette: