Bakst Vaffel podcast

Vaffel E04: Om vårt daglige brød

I denne ukas episode av podcasten: Jesus utførte mirakler med det og ga det hovedrollen i sitt siste måltid. Noen tror de blir feite av det, men stadig fler får også øynene opp for hvor deilig og terapeutisk det kan være å lage det selv. I denne episoden av Vaffel handler det om brød. En matvare man antar at mennesker har spist i 30 000 år.

I skrivende stund har jeg et brød i ovnen. Har akkurat satt det inn, og det skal være ferdig til å skjæres skiver av om en times tid. Jeg har ikke så mye pålegg igjen den siste dagen i uka, men det spiller liten rolle når brødet er rykende ferskt og så godt i seg selv.

Jeg satte en eltefri deig i går før jeg la meg, og over natten har den stått for seg selv i en bolle på benken hvor den har meditert, vokst og godgjort seg for min skyld, tålmodige sjel av gjær, mel og vann. Sånn er brødtradisjonen blitt her hjemme. Jeg kjøper så og si aldri brød lenger, og det kan jeg takke matblogger og kokebokforfatter Ina Janine Jansen for. Det er hun som i størst grad har fått mine og mange norske øyne opp for den eltefrie bakemetoden. Hvis du ikke har prøvd den ennå, lever du i en slags prehistorisk brødmørketid. Prøv eltefritt (noen kaller det grytebrød)! Bli frelst!

Når datteren min kommer hjem fra skolen og spør om vi har mat, er det egentlig brød hun mener. Og sånn er det kanskje for de aller fleste norske husholdninger. Vi føler at hele skapet er tomt, hvis brødboksen er tom. Okei, vi kunne sikkert begynt å tenke i nye og mer varierte baner hva gjelder de måltidene som ikke er middag, men brødskiva er bare så enkel, god og nærende, at den vanskelig lar seg skvise helt ut av kostholdet og mathjertet.

Da Vidar og jeg begynte å snakke om brød, skjønte vi raskt at vi fikk et problem med å begrense innholdet. Gud bedre, dette emnet kunne strekke seg timevis i alle retninger. Mennesker har spist brød i nærmere 30 000 år, sier forskere. Personlig synes jeg kanskje det er rart da at tarmene våre ikke skal ha utviklet seg over 30 000 år til å tåle brød og kornvarer, slik for eksempel tilhengere av steinalderdietten hevder. Men hva vet jeg….? Det kan kanskje påvirke tarmene i like stor grad at veldig mye brød som spises, er dårlig brød. Billig, masseprodusert, prosessert, forhastet, proppet fult av tilsetningstoffer og snusk. Det er stor forskjell på en masseprodusert kneip til 10 kroner og et hjemmebakt grovbrød, gjerne eltefritt. Forskjellen finnes både i smaken ernæringsinnholdet, men festlig nok ikke i pris. Hjemmebakt brød er fremdeles en skikkelig rimelig matvare.

Nuvel. Jeg tror jeg gir mikrofonen til Vaffel-duetten med Vidar og meg nå, så kan dere kose dere med brødprat en raus halvtime. Lenger ned i innlegget finner du også relevante lenker til dagens prat.

God søndag! 🙂

OPPSKRIFTER

Eltefritt brød med chiafrø og myse.

Eltefritt hyttebrød.

Eltefrie solsikkerundstykker.

Eltefritt brød med mandler og linfrø.

Hvordan bake brød i en travel hverdag.

Vidars eltefrie hverdagsbrød.

ARTIKLER/NETTSIDER

Mat på bordet, en blogg av Ina-Janine Johnsen, dronninga av eltefri bakst i Norge.

Dette er Chorleywood-prosessen.

KOKEBØKER

Eltefri bakst, Ina-Janine Johnsen.

 

%d bloggere liker dette: