Vaffel podcast

Vaffel E06: Bugnende fat med sommersalat

Hva er egentlig en salat? Må den være laget av finhakkede kalde grønnsaker og grønne blader? Vidar og jeg er ikke helt sikre på om det er et kriterie hugget i stein lenger. For oss kan det like gjerne være grillede, dampede, stekte eller ovnsbakte grønnsaker som kalles en salat, så lenge de ligger samlet på et fat, har en dressing eller saus og serveres som lune eller kalde, gjerne med ost, nøtter, belgfrukter og en eller annen karbohydrat også. Salater anno 2020 er noe ganske annet enn salater anno 1990.

Akkurat dette snakker vi om i ukas episode av podcasten Vaffel. Grønne gleder og bugnende sommerfat med moderne og mettende salat.

Vi står midt i høysesongen for det aller beste jorda har å by på, også lokalt, og da er det selvfølgelig enklere å velge grønt. I tillegg finnes det utallige inspirerende sjeler der ute som øser av sine grønne overflødighetshorn med digge kombinasjoner av grønnsaker, gryn, ris og belgfrukter, som er like enkle å servere som de er å bli fristet av. To stykker vi gir litt ekstra oppmerksomhet utover oss selv i denne episoden, er den celebre matstjerna, kokken og kokebokforfatteren Yotam Ottolenghi, og «vår egen» Aicha Bouhlou fra bloggen Aichas mat. Deres oppskrifter og bilder er fargesterke inspirasjonskilder som ofte er helt perfekte når man skal sitte mange til bords sammen, og kanskje ekstra hyggelig nå når man har vært isolert så lenge fra et tilnærmet normalt sosialt liv. Å dele har sjelden vært hyggeligere og mer etterlengtet enn nå!

Du kan høre hele vår halvtime med grønn drodling om sommerens bugnende salatfat, på lenken til Spotify under her, eller ved å gå inn på Apple Podcasts.

Litt lenger ned i innlegget finner du lenker til relevante oppskrifter, personer og artikler som det snakkes om i denne episoden.

God lytt! I søndagsregnet…eller kanskje en annen dag i sola?

 

OPPSKRIFTER

Bakte tomater med hasselnøtter og urter.

Cacik – tyrkisk tzatzik.

Bakt paprika med geitost og kapers. 

Potetsalat med erter og urter.

Klassisk potetsalat med druer.

Aubergineruller med valnøttfyll.

Stekt hjertesalat med salsa verde og knas.

Rosenkål, chorizo, løk, geitost og et dryss med latter.

Salat med blomkål, bygg og indiske dansesko.

Sesongens grønnsaker med chèvre, kikerter og valnøtter.

Salat med røkelaks, nypotet og pepperrotkrem.

 

KOKEBØKER

Yotam Ottolenghi ( Plenty, Plenty More, Ottolenghi...).

Aicha Bouhlou, Litt kjøtt, mer fisk, mest grønt, Aichas kjøkken, Den grønne maten.

Vidar Bergum, Aubergine & tahini

Maj-Britt Aagaard, Kjøttfri mandag.

 

NETTSIDER/BLOGGER

Aichas mat 

%d bloggere liker dette: