Barn og mat

Hva skal du selge på julemarkedet?

Nå er de rett rundt hjørnet: Julemarkedene. På skoler og i barnehager. Jeg ser nye arrangement som popper opp i feeden min hver dag på facebook. Og på mail og i skolesekker over hele landet (som har fått passende med snø for ekte julestemning), ligger det lapper med instruksjoner til hva man skal bidra med.

Jeg liker julemarkeder. Jeg liker de rare figurene og julepynten som barna har laget selv, og som de peker ut til egne foreldre så de kan skyndte seg å kjøpe dem. Jeg liker trengselen foran loddsalget, de odde premiene og fruktkurven som vi alle håper å vinne. Jeg liker de hjemmestrikkede sokkene, luene og kremmerhusene med knekk-karamell (en gang var jeg på et julemarked hvor en bod solgte løse ostepopp i kremmerhus laget av billige juleservietter. Jeg elsket dette også!! Han som solgte dem var sju og et halvt, og fallbød meg noen kjøleskapsmagneter med hjemmelagede, malte trolldeigknotter på også). Jeg liker hjørnet der brukte bøker og spill selges, og de skjeve, hjemmestøpte lysene i rare farger som jeg vet kommer til å dryppe på juleduken. Og så liker jeg kaffe– og kakebordet som snille foreldre har dekket opp selv om de er stressa og overarbeidet i en hektisk førjulstid.

Julemarked, du er bra! Og det tror jeg barna synes også.

Jeg tenkte jeg skulle gi dere noen tips til hva som egner seg på glass eller i cellofan, til salgs på sånne julemarkeder. Ting som ikke er vanskelige å lage. Man kan jo bli litt overrumplet med tanke på å sette seg ned og begynne å strikke, eller klippe og lime vakre, håndlagede julekort. Så hvorfor ikke heller selge noe spiselig? Det går fint an 🙂 Bare kjøp inn noe blank cellofan, noen rimelige glass i ulike størrelser med tett lokk, røde bånd og papirlapper med hull i, eller selvklebende lapper til å smekke rett på pakker og glass.

Disse knekkebrødene kan du pakke 8–10 sammen, i selofan. Pynt med rød sløyfe og sett på en pen lapp som sier at det er «Knekkebrød med tranebær og havrekli».

img_6242.jpg

Brente mandler hører julen til. Disse som er krydret med lakris og kanel, ble veldig populære da jeg solgte dem på julemarkedet på skolen til Olivia for et par år siden. Ikke glad i lakris? Da dropper du bare det.

brentemandler2.jpg

Eller hva med å selge fine glass fylt med deilig, honningristede og krydrede nøtter som passer perfekt som snacks?

img_5873.jpg

Det enkleste av det enkle, er hjemmelaget granola. Jeg ler av prisen på granola som selges i pene caféer og gavebutikker. Dette kan du lage selv! Du bare heller det over på store Norgesglass, pynter med sløyfe og pen håndskrevet lapp. Jeg skriver som en gris, så jeg får hjelp av barna. Da har ihvertfall de skjeve kråketærne en viss sjarme, når man ser at det er barne som står bak 😉

Jeg har to oppskrifter på granola: En kose-luksus-helge-variant med sjokolade og nøtter (OBS! Husk å merke glasset med at det inneholder nøtter. Allergier…), og en hverdagsgranola som er krydret med kanel og kardemomme. Mye jul der, da!

granola.jpg

Sånn, det var bare et par tips. Da tror jeg du slipper å kaste deg over strikketøyet eller lysestøpingskjelen din (har du egentlig en slik?) Og så ønsker jeg deg et godt julemarked med så lave skuldre som mulig, og et tvi-tvi for at du vinner den fruktkurven i cellofan, på loddsalget.

%d bloggere liker dette: