Ukemeny

Ukemeny uke 46

Jeg fikk et spørsmål om jeg ikke kunne lage en ukemeny med mine rimeligste retter. Selvfølgelig kan jeg det! Ikke fordi jeg har kalkulert hva hver eneste oppskrift koster å lage, men jeg skal da likevel klare å finne 7 gode middager som ikke koster skjorta, og smaker en million. I det store og hele er dessuten de aller fleste av mine oppskrifter innenfor et fornuftig budsjett. Jeg driver sjelden med flottenfeieri når jeg gjør innkjøp.

Som alltid er det noen basisvarer som er lurt å ha i skapet, og som er ganske rimelige livreddere for alle matglade: Hakket tomat, tomatpuré, ris, linser, bønner, kikerter, poteter, løk, hvitløk, egg, gulrot, kål og rotfrukter av alle slag når de kjøpes hos en grønnsakshandler (de halve sellerirøttene pakket inn i tusen lag med emballasje på super´n, er ikke billige…), pasta, frosne erter, frosne bær, mel, gryn…Og som regel er det alltid billigere å spise vegetarisk, enn å spise kjøtt. På fiskefronten er tunfisk på boks en helt fin råvare fra tid til annen, og ellers er nok sei en av våre rimeligste fiskeslag. Det finnes billig frossenfisk i sånne blokker, og fileter (lange remser med laksefileter), men disse er ikke jeg særlig begeistret for. Så ærlig må jeg være. Men jeg skal heller ikke holde det mot noen, hvis de må gå for disse av økonomiske grunner. Der har jeg vært selv en gang. Når det kommer til kjøtt, kan du gå for rimeligere stykningsdeler som skank, knoke, nakke, bog, høyrygg, hale, hel kylling isteden for fileter og ferdig oppdelt fugl.

Mandag skal vi ha den billigste franske klassikeren over dem alle: Løksuppe med ostegratinert brød på toppen. Flott måte å få brukt opp brødrester og osteskorper på også. Jeg har oppi litt potet og krydrer med anis.

Tirsdag skal vi trylle frem italienske fiskeboller av sei, med tomatsaus og pasta. En sikker vinner hvis du har noen rundt middagsbordet som ikke elsker fisk av hele sitt hjerte.

Onsdag blir det bakte søtpoteter toppet med krydrede kikerter. Denne er etter hvert blitt en klassiker både her og i kokeboka mi Kjøttfri Mandag. Du kan fint erstatte søtpotet med bakepotet. De trenger en stund i ovnen, så kanskje du bare vil bruke vanlige småpoteter, og servere de krydrede kikertene ved siden av? Det går fint an.

Torsdag skal vi ha «ludderets pasta», og for å spe på med D-vitamin i vintermørket, er denne varianten laget med tunfisk. Snaddergodt!

Fredag blir det en ekte dansk koserett som skal trøste og lune deg gjennom en avslappende fredagskveld: Brennende kjærlighet. Luftig potetmos toppet med sprøstekt bacon og myke, karamelliserte løk. Ja, vi må ha litt bacon nå, altså.

Lørdag blir det verdens beste helstekte kylling som steker i ovnen sammen med universerts beste sitronpoteter.

Søndag står tiden litt stille, så da passer det godt å la noen svineknoker få lov til å surre sakte i rødvin sammen med bønner, løk, hvitløk og krydder. Ganske enkelt den gode, gamle oppskriften min på svin i vin med hvite bønner.

Ha en smakfull og rimelig middagsuke!

2 kommentarer på “Ukemeny uke 46

  1. Kristin Walseth

    Jeg lurer på om du har en god oppskrift på «julesild» du kan skrive om? Jeg besøker Nyhavns Færgekro hver gang jeg er i København og elsker sild i alle varianter. Pleier å lage sild til jul, men det blir de samme variantene.
    Jeg synes du har en veldig fin blogg, og den gir meg mye inspirasjon.

    • Hei Kristin! Tusen takk for hyggelig melding. Morsomt at du spør, for jeg spiste sild (svensk matjessild) til middag på fredag, og da tenkte jeg at jeg vile prøve å komme opp med en god variant før jul. Så det kommer! Om ikke alt for lenge 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: