Småretter og forretter

Fine forretter til nyttårsaften

Hovedretten til nyttårsaften er kanskje i boks allerede? Blir det en ny runde med pinnekjøtt eller lutefisk? Eller et beist av en kalkun med alt godt tilbehør? Noen klinker til med ryper, og andre finner frem elg- eller reinsdyrsteika som de har gledet seg til å lage siden oktober.

Personlig har jeg ingen faste ritualer på nyttårsaften. Bortsett fra champagne og kyss (hvis jeg kan fange noen…) kl 00.00. Et par ganger har jeg hatt klippfisk til middag. Enten som bacalao, eller grillet/ovnsbakt med noe godt tilbehør. Jeg har akkurat vannet ut to fantastisk fine gran reserva loins, så det er ikke umulig at det blir klippfisk på nyttårsaften i år også. Med en ny vri. Dere vil i så fall få vite om det.

Jeg synes det er godt med fisk etter mange juemiddager med kjøtt og flesk tronende midt på tallerkenen. Så til forrett serverer jeg også gjerne noe fra havet. Her har jeg samlet et knippe med forretter til inspirasjon, laget på råvarer med en fortid både fra jord, hav og beitemarker.

Håper det inspirerer!

1. Denne krabbemoussen er frisk og smaksrik, og vekker smaksløkene fra julematdvalen. Hvis du serverer den som forrett, dropper du søtpoteten ved siden av og serverer den i stedet med sprø crostini eller grissini.

image-1.jpg

2. Denne fjonge saken med kamskjell og spekeskinke i skjønn harmoni, har jeg faktisk vunnet en konkurranse med. Vel verdt å servere på den siste dagen i året! Enkle, rene og nordiske smaker.

img_6193.jpg

3. Havets indrefilet. Det kan vi kalle tunfisken. Her er tunfiskbiffen lett panert med hasselnøtter og servert i skiver med en luftig estragon- og avokadokrem. Nydelig!

img_4550.jpg

4. Kanskje du vil lage verdens lekreste, eksotiske, fijianske forrett som heter kokoda? Fisken marineres med kokos og lime, frisk koriander og vårløk. Så utrolig enkelt, men likevel så godt og nytt! Det er 99% sikkert at ingen av gjestene dine har smakt dette før. Lag den mange timer før, eller dagen i forveien. Bare la den stå i kjøleskapet så den holder seg kald.

img_7559.jpg

5. Fresht så det holder, og veldig enkelt! Denne røkelakssalaten med pepperrotkrem kan godt stå klar på bordet før gjestene setter seg. Så har du tid til å ta en aperitif sammen med de inviterte før du piler tilbake til kjøkkenet og grytene 😉

img_6449.jpg

6. En litt mer vinterpreget salat som kan stå klar, er denne salaten med rødbete, snøfriskkrem og sprø byggryn.

rc3b8dbetemedgaffel.jpg

7. Nyttårsaften er ofte, og av uforklarlige grunner, bitende kald. Da kan det være godt å starte måltidet med en varm suppe. Denne rosenkålsuppen med sitron og basilikum er midt i blinken nå som rosenkål er i sesong!

img_6753.jpg

8. Eller hva med suppe av en annen grønnsak som er lett å like nå på vinterstid? Sellerirotsuppe med deilig sprøstekt bacon og kikerter, luner godt og gjør magen klar for fest.

img_9438.jpg

9. Hvis hovedretten er av den litt lettere typen, for eksempel fisk, kan du gjerne servere en tyngre forrett. Denne terten med blåmuggost og fiken er sinnsykt god, og kan forresten også passe som en ostedessert. You choose 🙂

img_4871.jpg

10. Okei, så er ikke asparges i sesong, men på selveste nyttårsaften må det være lov å gripe etter de vakre, ranke, grønne røverne lell. Disse butterdeigskoppene med feta og asparges ser ikke bare feiende flotte ut på tallerkenen, de smaker også kjempegodt. Vil du ikke ha asparges fra Sør-Amerika, kan du droppe dem helt og holdent, og bare tilsette mere og flere oster isteden. Mums!

butterdeig.jpg

11. Mer suppe nå, og en virkelig enkel og smaksrik variant laget på frosne erter, koriander og agurk. Praktfull grønnfarge med et stykke saftig rosa laks midt oppi. Oppskriften her er opprinnelig ment som hovedrett, så skjær gjerne ned litt på mengden fisk per person.

image-281

12. Skal du servere en tung hovedrett, er det godt med noe friskt til forrett. Her er en salat med appelsin, rødbeter, mandler og yoghurt. En kanskje uortodoks og splitter ny kombo for mange, men anbefales av meg på det varmeste. Halver oppskriften det er linket til når du skal servere dette som forrett.

IMG_7451

13. Og helt til slutt kan jeg selvfølgelig ikke la være å nevne gougéres: franske vannbakels med Gruyère-ost. Disse er ikke en forrett i seg selv, men er nydelige til alle typer suppe og ikke minst til champis både før og etter klokken tolv.

%d bloggere liker dette: